dijous, 8 de desembre del 2011

EL DIA DE LA CONSTITUCIO, AQUEST FOU EL NOSTRE DISCURS AL PLE INSTITUCIONAL...una pedra en la sabata per a la resta de partits!


L’any passat,  al número de desembre de “Carraixet”, amb motiu de l’aniversari de la Constitució Espanyola que hui celebrem de nou, el que en aquell moment era el grup municipal No Adscrits, publicàrem un article amb el títol de ¡Viva la Pepa! en el que assenyalàvem algunes de les mancances més notòries de l’esmentada Constitució:
-         Escassa protecció de les llengües diferents del castellà.
-         Freqüent oblit del caràcter aconfessional de l’Estat.
-         Inaplicació també freqüent del dret a una informació veraç.
-         Incompliment  de l’obligació de contribuir a la hisenda pública segons els principis de igualtat i progressivitat.
-         Inobservància dels drets al treball i a un habitatge digne.
-         Masclisme pel que fa al dret de successió en la corona.

Han passat 33 anys i res de tot açò ha millorat ni tampoc hi ha massa perspectives de millora. Els partits majoritaris no sembla que tinguen ganes de canviar ni una coma del present text constitucional en la direcció de superar les mancances indicades.
Pel contrari, recentment hem assistit a una minireforma de la Constitució que ha fet evident l’entesa bipartidista en les qüestions essencials, l’amenaça als drets socials de la població espanyola sense que esta haja tingut l’oportunitat d’expressar-se en referèndum i la submissió a les imposicions de la dreta dominant a Europa.
Però ací no acabarà el problema. Segurament en un període curt de temps observarem com des de l’eix franco-alemany es força una reforma dels tractats de la Unió Europea sense cap consulta popular. Hem de tenir present que la Constitució Espanyola no contempla la pertinença del nostre país a la Unió Europea i que les successives transferències de sobirania no estan regulades per la pròpia Constitució.
“Rinovare o perire” digué algú ja fa temps. Bé, allò que no es renova té els dies comptats. Esperem que entre tots, per vies democràtiques  i de consens, puguem fer els canvis constitucionals que són necessaris abans que la carta magna espanyola esdevinga obsoleta.
aquesta vegada redactat per Robert Sánchez Miralles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada